Είναι στο χέρι σου τι θα “γράψεις” στην ψυχή ενός παιδιού.

Γράφει η Ιωάννα Ντρε

Κάθε παιδί που γεννιέται είναι σαν ένας άγραφος πίνακας. Ό,τι βλέπει στη πορεία, ό,τι ακούει αρχίζει να το μιμείται. Δε ξέρει αν αυτό που κάνει ή λέει είναι το σωστό. Δε μπορεί να διαχωρίσει αν πρέπει να κάνει αυτά που θέλετε να του διδάξετε ή αυτά που βλέπει να κάνετε εσείς.

Μην τιμωρείτε το παιδί αν του έχετε πει να μη κάνει κάτι αλλά αυτό το κάνει επειδή βλέπει ότι το κάνετε κι εσείς.
Μην πιέζετε τα παιδιά σας να κάνουν ότι δε κάνατε εσείς.
Μην κάνετε διακρίσεις μεταξύ των παιδιών σας ή σε σύγκριση με άλλα παιδιά.
Μην τα βρίζεται και μη τους φωνάζετε σε υπερβολικό βαθμό.

Καμιά φορά τα λόγια και οι φωνές χαράζονται σε μια παιδική ψυχή πολύ περισσότερο από ότι ένα χτύπημα. Ο πόνος από ένα χτύπημα θα περάσει κάποια στιγμή, μια σκληρή κουβέντα όμως μπορεί να αφήσει μια πληγή που θα το πονάει για πάντα μέσα στη ψυχή του.

Να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας δραστηριοποιούνται σε κάτι που θέλουν.
Να τα επιβραβεύετε για τα μικρά ή τα μεγάλα επιτεύγματα που καταφέρνουν να κάνουν.
Να είστε το παράδειγμά τους. Να πατάνε στα βήματά σας και όχι απλά να είστε ένας συμβουλάτορας γονιός που άλλα θα λέει άλλα θα κάνει.

Να είστε παρόν στη ζωή του παιδιού σας και μάλιστα ως ένας ουσιαστικός γονιός. Μην αδιαφορείτε για την ανατροφή των παιδιών σας.

Μη νομίζετε πως θα καλυφθεί η έλλειψη από τους γονείς του αν τη νιώσει με το να το φορτώσετε με δεκάδες φροντιστήρια και δραστηριότητες.

 

Η ευτυχία για ένα γονιό είναι να βγάλει καλά παιδιά στη κοινωνία γι’ αυτό γίνεται πρότυπο για το παιδί σας και όχι ένα κακό παράδειγμα.

loveletters.gr

Related Posts

Γιαούρτι και τα ωφελήματα του!!

Νικολέτα Μιχαηλίδου, M.S., R.D. Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος Για περισσότερες πληροφορίες: nikoletam@cytanet.com.cy Το γιαούρτι καταναλώνεται παγκοσμίως για εκατοντάδες χρόνια. Είναι πολύ θρεπτικό και καταναλώνοντας το συχνά μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς την υγεία....

O γάμος Μαθιού Βασιλικής και το όνομα του παιδιού που θα γεννήσει η Αργυρώ

Η αλήθεια είναι πως από την αρχή της σειράς το ζευγάρι Μαθιός – Βασιλική έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και την περισσότερη αγάπη του κοινού. Ένας δυνατός έρωτας που άντεξε στο πέρασμα των χρόνων αλλά...

Σασμός spoiler: Σπαράζει η Μαρίνα πάνω σε ξένο μνήμα! Η πιο ανατριχιαστική σκηνή έρχεται!

Η οικογένεια Βρουλάκη αποφασίζει να γυρίσει σελίδα στη ζωή της! Η Αργυρώ και η Μαρίνα ετοιμάζονται να φύγουν για τα Γιάννενα και η Καλλιόπη είναι ικανοποιημένη απ’ αυτή την εξέλιξη. Προτού φύγει από την Κρήτη,...