Έρευνα: Τα παιδιά παίρνουν την εξυπνάδα από τη μητέρα τους

Έχεις διαβάσει άρθρα που μιλούν για το πόσο ζωτικής σημασίας είναι η αγάπη και η φροντίδα ειδικά τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών. Μπορεί να ωθήσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε σημαντικό βαθμό. Και υπάρχει εξήγηση.

Αλλά το ότι η εξυπνάδα είναι κληρονομικό χάρισμα που δίνεται μέσω γονιδίων της μητέρας, είναι κάτι που διαβάσαμε για πρώτη φορά. Θα βρεις πάρα πολλά άρθρα παγκοσμίως στο διαδίκτυο που υποστηρίζουν αυτό το πράγμα.

Η βάση αυτής της ιδέας βρίσκεται στα «εξαρτώμενα γονίδια», που συμπεριφέρονται διαφορετικά ανάλογα με την προέλευσή τους. Αυτά τα γονίδια έχουν ένα είδος «βιοχημικής ετικέτας» που αποκαλύπτει ακόμη και αν είναι ενεργά ή όχι. Ορισμένα από αυτά τα γονίδια λειτουργούν μόνο αν προέρχονται από τη μητέρα. Αν τα ίδια γονίδια κληρονομούνται από τον πατέρα, είναι απενεργοποιημένα.

Είναι γνωστό ότι η νοημοσύνη έχει και μια κληρονομική συνιστώσα, αλλά δεν είχε τεθεί ποτέ το θέμα «Από ποιον;». Υπάρχουν έρευνες που λέγεται ότι αποκάλυψαν ότι τα παιδιά είναι πιο πιθανό να κληρονομήσουν τη νοημοσύνη από τη μητέρα, επειδή τα γονίδια των πληροφοριών βρίσκονται στο χρωμόσωμα X.

Μία από τις πρώτες μελέτες στον τομέα αυτό διεξήχθη το 1984 στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι τα γονίδια από τη μητέρα συμβάλλουν περισσότερο στην ανάπτυξη των κέντρων σκέψης στον εγκέφαλο. Αυτή ήταν μια μελέτη βασιζόμενη σε πείραμα με ποντίκια.

Νέες μελέτες, νέα φώτα

Φυσικά, οι επιστήμονες συνέχισαν να διερευνούν αυτή τη θεωρία. Ο Robert Lehrke, αποκάλυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος της νοημοσύνης ενός παιδιού εξαρτάται από το χρωμόσωμα Χ. Δεδομένου ότι οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ, είναι δύο φορές πιο πιθανό να μεταδώσουν χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη νοημοσύνη.

Πρόσφατα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ulm στη Γερμανία μελέτησαν τα γονίδια που σχετίζονται με την εγκεφαλική βλάβη. Διαπίστωσαν ότι πολλά από αυτά, ειδικά εκείνα που σχετίζονται με τις γνωστικές ικανότητες, βρίσκονται στο χρωμόσωμα X.Θεωρούν ότι δεν είναι τυχαίο ότι η νοητική αναπηρία είναι 30 % συχνότερη στους άνδρες.

Αλλά ίσως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα με αυτή την έννοια προέρχεται από μια διαχρονική ανάλυση που διεξήχθη από τη Μονάδα Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας στη Γλασκώβη της Σκωτίας. Στη μελέτη αυτή, 12.686 νέοι ηλικίας μεταξύ 14 και 22 ετών έδιναν συνεντεύξεις κάθε χρόνο από το 1994. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη πολλούς παράγοντες, από το χρώμα του δέρματος και την εκπαίδευση έως την κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Διαπίστωσαν ότι ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας της νοημοσύνης ήταν το IQ της μητέρας.Στην πραγματικότητα, το IQ των νέων διαφοροποιούνταν κατά μέσο όρο μόλις 15 πόντους από αυτό των μητέρων τους.

Η γενετική δεν είναι ο μόνος παράγοντας

Υπάρχουν επίσης πολλές μελέτες που αποκαλύπτουν ότι η μητέρα παίζει σημαντικό ρόλο στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών μέσω σωματικής και συναισθηματικής επαφής. Οιμελέτες αποδεικνύουν ότι ένας ασφαλής δεσμός είναι στενά συνδεδεμένος με την νοημοσύνη.

Η εξυπνάδα είναι τελικά κληρονομικό χάρισμα;

Εκτιμάται ότι μόνο το  40-60% της νοημοσύνης είναι κληρονομικό. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο ποσοστό εξαρτάται από το περιβάλλον, τα ερεθίσματα και τα προσωπικά χαρακτηριστικά. Η νοημοσύνη επηρεάζεται επίσης από τη διαίσθηση και τα συναισθήματα. Που από γενετικής άποψης επηρεάζονται από τον πατέρα. Φυσικά ένα παιδί με υψηλό IQ, πρέπει να το καλλιεργήσουμε και να το διεγείρουμε με νέες προκλήσεις. Διαφορετικά, αυτή η νοημοσύνη θα παραμείνει στάσιμη.

Και αφού διάβασες όλα αυτά, σου παραθέτω και τον αντίλογο.

Ένα άρθρο των Forbes καταρρίπτει τη θεωρία ότι η εξυπνάδα είναι κληρονομική από τη μητέρα επειδή φέρει δυο χρωμοσώματα Χ. Υποστηρίζει ότι τα δύο χρωμοσώματα Χ της μητέρας δεν είναι πανομοιότυπα. Οπότε δεν διπλασιάζονται αυτόματα οι πιθανότητες να κληρονομήσουν οι απόγονοι μεγαλύτερη νοημοσύνη. Εγώ απλά στο λέω. Εσύ αποφασίζεις και διαλέγεις τι θα πιστέψεις. Έτσι κι αλλιώς υπάρχουν άλλες μελέτες που λένε ότι είναι «Ισχυρότερα τα γονίδια του μπαμπά από εκείνα της μαμάς» : )

 

Related Posts

Γιαούρτι και τα ωφελήματα του!!

Νικολέτα Μιχαηλίδου, M.S., R.D. Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος Για περισσότερες πληροφορίες: nikoletam@cytanet.com.cy Το γιαούρτι καταναλώνεται παγκοσμίως για εκατοντάδες χρόνια. Είναι πολύ θρεπτικό και καταναλώνοντας το συχνά μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς την υγεία....

O γάμος Μαθιού Βασιλικής και το όνομα του παιδιού που θα γεννήσει η Αργυρώ

Η αλήθεια είναι πως από την αρχή της σειράς το ζευγάρι Μαθιός – Βασιλική έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και την περισσότερη αγάπη του κοινού. Ένας δυνατός έρωτας που άντεξε στο πέρασμα των χρόνων αλλά...

Σασμός spoiler: Σπαράζει η Μαρίνα πάνω σε ξένο μνήμα! Η πιο ανατριχιαστική σκηνή έρχεται!

Η οικογένεια Βρουλάκη αποφασίζει να γυρίσει σελίδα στη ζωή της! Η Αργυρώ και η Μαρίνα ετοιμάζονται να φύγουν για τα Γιάννενα και η Καλλιόπη είναι ικανοποιημένη απ’ αυτή την εξέλιξη. Προτού φύγει από την Κρήτη,...