Γιαούρτι και τα ωφελήματα του!!

Νικολέτα Μιχαηλίδου, M.S., R.D.
Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος
Για περισσότερες πληροφορίες: nikoletam@cytanet.com.cy

Το γιαούρτι καταναλώνεται παγκοσμίως για εκατοντάδες χρόνια. Είναι πολύ θρεπτικό και καταναλώνοντας το συχνά μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς την υγεία.

Ανήκει στην ομάδα τροφίμων των γαλακτοκομικών, περιέχει βακτήρια που ονομάζονται καλλιέργειες γιαουρτιού, περιέχει λακτόζη, πρωτεΐνη και μπορεί να το βρούμε σε άπαχο, χαμηλό σε λιπαρά, ολόπαχο και χωρίς λακτόζη.

Επίσης είναι ψηλό σε ασβέστιο αφού 1 φλυτζάνι περιέχει 49% των αναγκών σε ασβέστιο. Είναι ψηλό σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη), φώσφορο, ιώδιο και κάλιο.

Η πρωτεΐνη που περιέχει είναι αρκετά ψηλή αφού 200g αγελαδινό γιαούρτι περιέχει περίπου 15g πρωτεΐνης. Γι’ αυτό και πολλές έρευνες στους αθλητές ή αθλούμενους έχουν δείξει πως η κατανάλωση γιαουρτιού ή άλλων γαλακτοκομικών βοηθά αρκετά στην επιδιόρθωση μυών στους αθλητές και σε λιγότερη μείωση μυϊκής μάζας σε μεγαλύτερες ηλικίες. Καταναλώνοντας γιαούρτι μετά από άσκηση μπορεί να μειώσει την ζημιά στον μυ, να προάγει μυϊκή ανασύνθεση, να αυξήσει δύναμη και ακόμα να μειώσει το πιάσιμο μετά την άσκηση.

Επίσης το γιαούρτι, όπως όλα τα γαλακτοκομικά, είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών που είναι πολύ σημαντικά για την υγεία του οστού. Η οστεοπόρωση επηρεάζει αρκετό κόσμο και συμφώνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 43 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σε κίνδυνο για ανάπτυξη οστεοπόρωσης. Οι γυναίκες είναι 4 φορές πιθανότερο να έχουν οστεοπόρωση καθώς και οι ηλικιωμένοι άνδρες. Μελέτες έχουν δείξει πως η πρωτεΐνη και το ασβέστιο που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά, μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην υγεία και πυκνότητα του οστού με αποτέλεσμα τη μείωση κινδύνου για οστεοπόρωση.

Μερικά είδη γιαουρτιού (πχ. αιγινό ή πρόβειο) περιέχουν ζωντανά βακτήρια ή προβιοτικά, που μπορεί να επηρεάσουν θετικά την υγεία του πεπτικού συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει πως γιαούρτια που περιέχουν προβιοτικά μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα στα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου καθώς και σε άτομα με δυσκοιλιότητα.

Βαλτε λοιπόν το γιαούρτι συχνά στη διατροφή σας. Το γιαούρτι είναι πολύ θρεπτικό και μπορεί να βοηθήσει στην καλή υγεία αν καταναλώνεται συχνά. Τα κύρια είδη γιαουρτιού είναι το πρόβειο γιαούρτι, το αιγινό γιαούρτι και το στραγγάτο γιαούρτι. Καλό είναι να διαλέγετε εκείνο που θα βοηθήσει καλύτερα στην υγεία σας και να πάρετε στο μέγιστο βαθμό, τα πολλά ωφελήματα του γιαουρτιού!

Related Posts

O γάμος Μαθιού Βασιλικής και το όνομα του παιδιού που θα γεννήσει η Αργυρώ

Η αλήθεια είναι πως από την αρχή της σειράς το ζευγάρι Μαθιός – Βασιλική έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και την περισσότερη αγάπη του κοινού. Ένας δυνατός έρωτας που άντεξε στο πέρασμα των χρόνων αλλά...

Σασμός spoiler: Σπαράζει η Μαρίνα πάνω σε ξένο μνήμα! Η πιο ανατριχιαστική σκηνή έρχεται!

Η οικογένεια Βρουλάκη αποφασίζει να γυρίσει σελίδα στη ζωή της! Η Αργυρώ και η Μαρίνα ετοιμάζονται να φύγουν για τα Γιάννενα και η Καλλιόπη είναι ικανοποιημένη απ’ αυτή την εξέλιξη. Προτού φύγει από την Κρήτη,...

Πειθαρχία | Πρέπει να τη ζητάμε από τα παιδιά άλλων;

Όταν κάποιος γονιός βρεθεί αντιμέτωπος με μια τέτοια περίπτωση, σίγουρα περνούν πολλές σκέψεις από το μυαλό του. Ωστόσο αυτό που πρέπει να έχει στο νου του είναι να μην κάνει κάτι που θα προσβάλει τους...