Γιατί δεν με ακούει το παιδί;

Τα παιδιά νηπιακής ηλικίας δεν μπορούν να ελέγξουν πολλές από τις συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ακόμη και τα πιο εκφραστικά νήπια δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν ουσιαστικά τους κανόνες. Έτσι, εσείς μπορείτε να τους πείτε «όχι» και να τους εξηγήσετε με απλά λόγια γιατί δεν συμφωνείτε με τη συμπεριφορά τους, ωστόσο σε αυτή τη φάση της ζωής τους… δεν πρόκειται να σας δώσουν μεγάλη σημασία. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήνετε το νήπιο να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ότι εσείς ως γονείς του πρέπει να μεριμνήσετε για την ασφάλειά του.

Επομένως, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι το μικρό σας ανακαλύπτει τον κόσμο χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του.

Τι μπορείτε να κάνετε όταν δεν σας ακούει το νήπιο
*Προστατεύστε το από τον εαυτό του
Διαμορφώστε έτσι τον χώρο σας ώστε να μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες ατυχήματος σε περίπτωση που το παιχνίδι του νηπίου γίνει πιο επικίνδυνο.

*Βάλτε όρια
Το νήπιο μπορεί να μην είναι σε θέση να καταλάβει τους κανόνες ή έστω να κατανοήσει την έννοια του «όχι», ωστόσο εσείς με αυστηρό και ταυτόχρονα γλυκό τρόπο πρέπει να του θυμίζετε τι δεν πρέπει να κάνει. Σταδιακά, θα μπορέσει να κατανοήσει τους κανόνες.

*Αποσπάστε την προσοχή του
Αντί να πείτε απλώς ένα κοφτό «όχι», προσπαθήστε να κεντρίσετε το ενδιαφέρον του με μια άλλη δραστηριότητα.

*Μειώστε τις προσδοκίες σας
Σίγουρα κατά καιρούς έχετε δυσκολευτεί να επικοινωνήσετε ακόμη και με ενήλικες, οπότε δεν πρέπει να χάνετε την ψυχραιμία σας όταν απευθύνεστε σε ένα νήπιο. Εξηγήστε του με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια τους κανόνες και μειώστε τις προσδοκίες σας.

*Αλλάξτε τρόπο έκφρασης
Αντί να ζητήσετε από το νήπιο να σας βοηθήσει με το μάζεμα των παιχνιδιών του, παρουσιάστε τη διαδικασία ως κάτι διασκεδαστικό, λέγοντας με ενθουσιασμό κάτι σαν «Ώρα για συγύρισμα! Να ξεκινήσουμε με τα βιβλία ή τα κουκλάκια σου;».

*Θυμηθείτε ότι είναι μια προσωρινή φάση
Αν το μικρό σας συνηθίζει να λερώνει όλη την κουζίνα καθώς τρώει, θυμίστε στον εαυτό σας ότι πρόκειται απλώς για μια αναπτυξιακή φάση, την οποία σύντομα θα αφήσει πίσω του το παιδί.

Related Posts

Κάπνιζε σε ζωντανή σύνδεση ο Προδρόμου – Το έκανε και σε τηλεδιάσκεψη λένε μαθητές ‘Εππουφούριζε σαν τον Αιγύπτιο’ -ΒΙΝΤΕΟ

Σ’ένα όχι και τόσο συνηθισμένο στιγμιότυπο γίναμε μάρτυρες παρακολουθώντας την εκπομπή του Ανδρέα Δημητρόπουλου ‘ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ’. Ο γνωστός παρουσιαστής είχε καλεσμένο μέσω βιντεοκλήσης τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Πρόδρομο Προδρόμου. Ως εδώ καλά καλά θα πει...

5 τέλειες ιδέες για το κολατσιό της… τηλεκπαίδευσης!

Όλα της τηλεργασίας δύσκολα και να έχεις και τα παιδιά με την τηλεκπαίδευση, σε δικό του ωράριο το καθένα, να σου ζητούν κάθε τόσο κάτι να φάνε! (Πεινάνε και τα δικά σας παιδιά συνέχεια ή...

Γιατί μερικά αδέλφια σταματούν να μιλούν μεταξύ τους όταν μεγαλώνουν;

Αν και φαίνεται περίεργο, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο ασυνήθιστο για τα αδέλφια να απομακρύνονται μεταξύ τους μεγαλώνοντας. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ελπίδας, μιας γυναίκας που αποξενώθηκε από την μεγαλύτερη αδερφή της επειδή την κούρασαν...