Γιατί μερικά αδέλφια σταματούν να μιλούν μεταξύ τους όταν μεγαλώνουν;

Αν και φαίνεται περίεργο, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο ασυνήθιστο για τα αδέλφια να απομακρύνονται μεταξύ τους μεγαλώνοντας.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ελπίδας, μιας γυναίκας που αποξενώθηκε από την μεγαλύτερη αδερφή της επειδή την κούρασαν τα αγενή της σχόλια. Οι δύο αδελφές είχαν να μιλήσουν 14 ολόκληρα χρόνια, και επανασυνδέθηκαν όταν η μία από τις δύο διαγνώστηκε με καρκίνο. Μια ιστορία που σίγουρα θυμίζει δεκάδες παρόμοιες αφηγήσεις αδελφών που, όταν ενηλικιώθηκαν, σταμάτησαν να μιλάνε μεταξύ τους.

Κληρονομικά, διαφωνίες, αντιπάθεια…
Τα αδέλφια σταματούν να επικοινωνούν για πολλούς λόγους. Μερικοί άνθρωποι απλά συνειδητοποιούν ότι αντιπαθούν τ’ αδέλφια τους ή ότι δεν ταιριάζουν μαζί τους. Άλλες φορές, υπεύθυνη για την απομάκρυνση των αδελφών είναι η οικογένεια στην οποία μεγάλωσαν και τα παιδικά τραύματα που απέκτησαν.

Η αντιπάθεια μεταξύ των αδελφών, επιδεινώνεται πολύ συχνά όταν μπαίνουν στη μέση κληρονομικά ζητήματα ή όταν υπάρχουν έντονες διαφωνίες για την διαχείριση σημαντικών αποφάσεων που αφορούν τους γονείς και την οικογένεια.

Μόνο το 26% των αδελφών έχουν υποστηρικτική σχέση
Αρκετά πανεπιστήμια έχουν πραγματοποιήσει έρευνα για να προσπαθήσουν να κατανοήσουν το πρόβλημα. Το Πανεπιστήμιο του Oakland δημοσίευσε μια έρευνα που διαπίστωσε ότι το 16% των αδελφών ανέφεραν ότι έχουν ανταγωνιστική σχέση μεταξύ τους ενώ το 19% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι σχέσεις τους με τα αδέρφια ήταν περιστασιακές.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο το 26% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφεραν ότι είχαν μια υποστηρικτική σχέση με τα αδέλφια τους.

Μερικά αδέλφια έχουν να μιλήσουν μεταξύ τους 20 ή 30 χρόνια!
Όταν ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ Ντάνιελ Σάου ο οποίος διεξάγει παρόμοια έρευνα μίλησε σε ραδιοφωνική εκπομπή, δέχτηκε πολλές κλήσεις από ανθρώπους που ήθελαν να μιλήσουν για οδυνηρές σχέσεις με τα αδέλφια τους.

«Οι άνθρωποι που τηλεφωνούσαν είχαν τσακωθεί με τα αδέλφια τους και δεν τα είχαν συγχωρήσει. Μερικοί, είχαν να μιλήσουν μεταξύ τους 20 ή 30 χρόνια» λέει χαρακτηριστικά ο Ντάνιελ Σάου.

Γιατί τα αδέλφια φτάνουν σ’ αυτό το σημείο
Τα αδέλφια φτάνουν στο σημείο να τσακώνονται και να μην μιλάνε μεταξύ τους όταν δεν έχουν μάθει από μικροί να επιλύουν τις διαφορές τους. Η συζήτηση, η συγχώρεση, η κατανόηση και τα όρια είναι σημαντικά στοιχεία που πρέπει να διδαχθούν τα παιδιά ώστε, κατά την ενηλικίωσή τους, να μπορούν να έχουν ισορροπημένες και υγιείς σχέσεις.

Άλλος ανατρεπτικός παράγοντας στην καλή σχέση των αδελφών σύμφωνα με την έρευνα, είναι το αίσθημα αδικίας που μπορεί να νιώθει ένα παιδί σε σχέση με τα αδέλφια του. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά παραπονιούνται ότι οι γονείς τους τα αγαπούν λιγότερο από τα αδέλφια τους. Και σε αυτή την περίπτωση, ο χειρισμός των γονιών παίζει πρωταρχικό ρόλο. Οι μαμά και ο μπαμπάς πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιοι και να μην ξεχωρίζουν τα αδέλφια.

Πηγή: didyouknowfacts.com,mama365.gr

Related Posts

Κάπνιζε σε ζωντανή σύνδεση ο Προδρόμου – Το έκανε και σε τηλεδιάσκεψη λένε μαθητές ‘Εππουφούριζε σαν τον Αιγύπτιο’ -ΒΙΝΤΕΟ

Σ’ένα όχι και τόσο συνηθισμένο στιγμιότυπο γίναμε μάρτυρες παρακολουθώντας την εκπομπή του Ανδρέα Δημητρόπουλου ‘ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ’. Ο γνωστός παρουσιαστής είχε καλεσμένο μέσω βιντεοκλήσης τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Πρόδρομο Προδρόμου. Ως εδώ καλά καλά θα πει...

5 τέλειες ιδέες για το κολατσιό της… τηλεκπαίδευσης!

Όλα της τηλεργασίας δύσκολα και να έχεις και τα παιδιά με την τηλεκπαίδευση, σε δικό του ωράριο το καθένα, να σου ζητούν κάθε τόσο κάτι να φάνε! (Πεινάνε και τα δικά σας παιδιά συνέχεια ή...

4 ερωτήσεις που θα σας κάνουν να αναρωτηθείτε εάν είστε έτοιμες – ή αν θέλετε πραγματικά – να γίνετε μαμάδες

Πολλές φορές η επιθυμία για μητρότητα δεν είναι αυθόρμητη, αλλά προκαλείται από πολιτισμικές ή οικογενειακές πιέσεις. Πριν κάνετε αυτό το βήμα που θα αλλάξει εντελώς τη ζωή σας, είναι καλό να δώσετε μια ειλικρινή απάντηση...