Κοροναϊός: Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα στα παιδιά

Όσο πλησιάζει ο χειμώνας και γίνεται πλέον σαφές πως το εμβόλιο δεν θα είναι διαθέσιμο σύντομα, τόσο περισσότερο μάς απασχολεί ο συνδυασμός του κοροναϊού με τη γρίπη ή ακόμα και το απλό κρυολόγημα.
Ιδιαίτερα καθώς τα μικρά παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο και ως γνωστόν είναι πολύ εύκολο να κρυώσουν όσο ψυχραίνει ο καιρός.

Το πρώτο ερώτημα που έρχεται στο μυαλό των γονιών είναι το πώς θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν το απλό κρυολόγημα του παιδιού τους από τη γρίπη ή ακόμα και το απλό κρυολόγημα.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, Θεοκλής Ζαούτης, μίλησε στην ΕΡΤ για τον τρόπο που μπορούν οι γονείς να ξεχωρίσουν τα συμπτώματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των παιδιών που έχουν μολυνθεί με Covid-19 είναι ο πυρετός (παρόλο που δεν εμφανίζεται σε όλα τα παιδιά), ο βήχας σε σημαντικό ποσοστό, ο πονοκέφαλος αλλά και σε ένα μικρότερο ποσοστό και ο πόνος στην κοιλιά.

«Η απλή καταρροή και το φτέρνισμα από μόνα τους δεν αποτελούν τα κύρια συμπτώματα της Covid-19 και νομίζω με αυτό τον τρόπο λιγάκι μπορούμε να προσπαθήσουμε να ξεχωρίσουμε το απλό κρυολόγημα από τον κοροναϊό», τόνισε ο κ. Ζαούτης και πρόσθεσε: «Παρόλα αυτά, τα συμπτώματα μοιάζουν πάρα πολύ με τη γρίπη. Αντίθετα, μοιάζουν λιγότερο με το απλό κρυολόγημα, το οποίο συνήθως χαρακτηρίζεται από καταρροή και φτερνίσματα».

Ο καθηγητής επισημαίνει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να νοσήσει κάποιο παιδί από γρίπη και κοροναϊό ταυτόχρονα.

«Το πρώτο που θα έλεγα είναι σίγουρα στις ομάδες που μπορούν να εμβολιαστούν και έχει προτείνει η επιτροπή εμβολιασμού, να εμβολιαστούν ενάντια της γρίπης. Αυτό θα μας βοηθήσει αρκετά», σημείωσε ακόμη ο κ. Ζαούτης.

Οι γονείς θα πρέπει να μείνουν σε επαφή με τους γιατρούς τους όταν τα παιδιά έχουν κάποια συμπτώματα και να είναι ενήμεροι όσον αφορά την τοπική επιδημιολογία, το αν δηλαδή υπάρχουν άλλα κρούσματα στο σχολείο και τι γίνεται στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Ζαούτης ζήτησε από τους γονείς να είναι παρατηρητικοί και προσεκτικοί, αλλά όχι ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς τα παιδιά νοσούν πολύ λιγότερο από τους ενήλικες, ενώ παγκοσμίως αποτελούν το 5-10% όλου του ποσοστού κρουσμάτων από Covid-19.

«Όσα νοσούν, νοσούν πολύ ήπια, λιγότερα παιδιά χρειάζονται νοσηλεία και εντατική θεραπεία συγκριτικά με τους ενήλικες και έχουν πεθάνει πολύ λίγα παιδιά παγκοσμίως», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη μετάδοση είπε ότι «τα στοιχεία δείχνουν πως τα μικρότερα παιδιά, του δημοτικού μεταδίδουν σε πολύ μικρότερο ποσοστό από ό,τι μεταδίδουν οι έφηβοι και οι μεγαλύτεροι. Γι’ αυτό και τα σχολεία πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν», είπε.

giatros-in.gr

Related Posts

Μαθαίνουν ποτέ πραγματικά τα παιδιά τι έχουν κάνει οι γονείς για εκείνα;

Οι σημερινοί γονείς είναι τα πιο σύγχρονα πολυμηχανήματα. Οι περισσότεροι ενημερώνονται και προσπαθούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν ως ενήλικες να ανταπεξέλθουν στη σκληρότητα του κόσμου και στις απαιτητικές...

Μπαμπάς μεγαλώνει μόνος τον γιο του με σύνδρομο Down και μοιράζεται την ιστορία του

ό την Ρωσία που αποφάσισε να μεγαλώσει μόνος του τον γιο του, ο οποίος έχει σύνδρομο Down, ενώ η μητέρα του ήθελε να τον δώσουν για υιοθεσία. Δυστυχώς, πολλά νεογέννητα με σύνδρομο Down δίνονται για...

«Είναι έξυπνος αλλά δεν προσπαθεί»: πώς θα βοηθήσουμε έναν αδιάφορο μαθητή να διαβάσει

Είναι έξυπνος αλλά δεν προσπαθεί!» – φράση που έχουμε ακούσει ως παιδιά από την δασκάλα μας, και που κάποιοι την ακούμε ξανά ως γονείς για τα παιδιά μας. Η προσπάθεια, όμως, δεν είναι μία αυτόνομη...