Μήπως είστε.. υπερ-προστατευτικοί;

Ο ρόλος του γονιού είναι ιδιαίτερα σύνθετος, αφού ως γονείς είμαστε υπεύθυνοι για την ανατροφή, την διαμόρφωση και την ανάπτυξη, ψυχολογική, σωματική και συναισθηματική ενός μικρού ανθρώπου. Κάθε γονιός θέλει να βλέπει το παιδί του χαρούμενο, υγιές, ασφαλές, ευτυχισμένο και επιτυχημένο, οπότε δεν αφύσικο που τείνουμε συχνά να παρεμβαίνουμε για να ομαλοποιήσουμε μια κατάσταση ή για να βοηθήσουμε το παιδί, ακόμα και αν εκείνο δεν μας το έχει ζητήσει. Αυτές οι καλές προθέσεις όμως, ενδεχομένως να παρεμποδίσουν ποικίλες πτυχές της ανάπτυξης και της μετέπειτα εξέλιξης του παιδιού.

Τι σημαίνει «υπερ-προστατευτικοί»;
Οι υπερ-προστατευτικοί γονείς τείνουν να προσπαθούν να προστατεύσουν το παιδί από κάθε σωματικό, νοητικό ή και ψυχολογικό πόνο ή «εμπόδιο». Θέλουν συγκεκριμένα να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους είναι επιτυχημένα, οπότε μπορεί να καταβάλλουν πολλές προσπάθειες για να ομαλοποιήσουν την πορεία του παιδιού ή για να «μαλακώσουν» τις καθημερινές δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Αυτή η συμπεριφορά πηγάζει από τις καλύτερες προθέσεις των γονιών, καθώς νιώθουν την ανάγκη να προστατεύσουν το μικρό τους από οτιδήποτε μπορεί να το βλάψει από τον εξωτερικό κόσμο. Ωστόσο, αυτή η τάση για προστασία μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, «φρενάροντας» την ανάπτυξη του παιδιού.

Πώς θα «χαλαρώσετε»
Πολλοί είναι οι γονείς που σε κάποια φάση εμφάνισαν υπερ – προστατευτικές τάσεις, καθώς όλοι θέλουν να βλέπουν τα μικρά τους να μεγαλώνουν και να εξελίσσονται στο καλύτερο άτομο που μπορεί να γίνουν. Για να «χαλαρώσετε» είναι σημαντικό αρχικά να εντοπίσετε την υπερ – προστατευτική τάση, αναγνωρίζοντας όλες εκείνες τις μικρές καθημερινές προσπάθειες που ενδεχομένως να κάνετε για να διευκολύνετε το παιδί, μάλλον.. υπέρ του δέοντος. Αν δείτε ότι το παιδί δυσκολεύεται να επιλύσει το παζλ του, μην προσπαθήσετε να το βοηθήσετε αμέσως αλλά αφήστε το να σας ζητήσει την βοήθειά του. Άλλες πρακτικές που μπορεί να σας βοηθήσουν περιλαμβάνουν:

*Διατηρήστε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρήτε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το παιδί, ώστε να γνωρίζει ότι μπορεί να στραφεί σε εσάς ανά πάσα στιγμή και για οτιδήποτε χρειαστεί. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο εύκολο για το παιδί να ανοιχθεί, δηλώνοντάς σας τις επιθυμίες και τους στόχους του.

*Μιλήστε με άλλους γονείς
Μετά την επικοινωνία σας με το παιδί, ιδιαίτερα ωφέλιμη μπορεί να αποδειχθεί η επικοινωνία σας με άλλους γονείς. Δοκιμάστε να συζητήστε, να ανταλλάξετε γνωμές και ιστορίες και σίγουρα οι συμβουλές θα «ρίξουν φως» σε πτυχές, τρόπους και πρακτικές που ενδεχομένως να μην είχατε ακόμα σκεφθεί.

*Αφήστε το παιδί να εξερευνήσει
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιβλέπετε το παιδί, αφήνοντας όμως ταυτόχρονα να εξερευνήσει. Είτε κάνετε την βόλτα σας στο πάρκο, είτε παίζει με ένα νέο παιχνίδι, αφήστε το παιδί να περιεργαστεί όλα όσα το περιβάλλουν, καθώς έτσι θα μάθει πιο γρήγορα και άμεσα τον κόσμο που το περιβάλλει, γεγονός που συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και την εξέλιξή του.

Related Posts

Γιατί αλλάζει η συμπεριφορά του παιδιού όταν αποκτά αδερφάκι;

Τι κρύβεται πίσω από την αλλαγή συμπεριφοράς του μεγαλύτερου παιδιού όταν έρχεται στο σπίτι το αδερφάκι του; Ο ερχομός ενός νέου μωρού είναι μια τεράστια αλλαγή για κάθε παιδί στην οικογένεια. Είναι απολύτως φυσιολογικό το...

Υπάρχει παιδικός έρωτας ;

Υπάρχουν έρωτες και έρωτες. Εφήμεροι, επιφανειακοί, βαθιοί, ανεκπλήρωτοι. Άπειρα μυαλά έχουν στυφτεί, για να τους περιγράψουν. Νύχτες και νύχτες έχουν ξοδευτεί παρέα με αλκοόλ για να δοθούν απαντήσεις στο μυστήριο του. Υπάρχει, όμως, κι ένας...

Πόσο διαρκεί η επιλόχειος κατάθλιψη

Ορίστε τα σημάδια που θα πρέπει να αναζητήσετε. Η επιλόχειος κατάθλιψη ίσως κρατάει περισσότερο από όσο φανταζόμασταν. Οι γιατροί καλούνται να εξετάσουν τις γυναίκες για επιλόχειο κατάθλιψη ακόμη και 6 μήνες μετά τον τοκετό. Το...