Όταν όλο αυτό τελειώσει, πώς θα είναι ο κόσμος;

Διανύουμε μια περίοδο που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι απολύτως σοβαρή! Μια άβολη ,ανασφαλής και γεμάτο αβεβαιότητες εποχή ! Δεν θα σταθώ όμως σε αυτο γιατί ο καθένας έχει πάρει τη στάση που θέλει για να προστατευθεί και για το τι να διδάξει στο παιδί του!

Στη θέση όμως της παρατήρησης που καλούμε να μπαίνω συχνά,για εμένα και τους γύρω μου επέλεξα να εστιάσω στο αίσθημα της μοναξιάς που παίζει κεντρικό ρόλο σε κάθε διαδικτυακή μου συζήτηση αφού εκεί ελλοχεύουν όλα ..άγχος ,φόβος, θλίψη!

Μέσα σε όλη αυτή την εποικοδομητική για μένα περίοδο είχα τη τύχη να μιλήσω με ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό όπως Περού, Σερβία, Αγγλία, Αυστραλία αλλά και με Έλληνες επιχειρηματίες , συναδέλφους , γιατρούς, εκπαιδευτικούς και πήρα πολλές και διαφορετικές απόψεις για το θέμα , για την διαχείριση της κατάστασης και για το τί θα κάνουν μόλις τελειώσει όλο αυτό ,πρώτα πάντα σαν άνθρωποι και μετά σαν επαγγελματίες! Όλοι μου μίλησαν διαφορετικά για τις σκέψεις τους άλλοι με περισσότερο ένταση άλλοι λιγότερο .. Ένα πράγμα όμως ήταν κοινό : το συναίσθημα της μοναξιάς! Φόβος μήπως μείνουν μόνοι, άγχος για το τι θα κάνουν όλη μέρα μόνοι, αγωνία για τους δικούς τους που είναι μόνοι !Ανεξαιρέτως όλοι μας βιώνουμε μοναξιά ..

Πως όμως τη διαχειριζόμαστε;

Τι μαθαίνουμε από αυτήν;

Πώς και ποιοί θα είμαστε όταν θα βγούμε από αυτήν;

Εκεί είναι τ διαφορετικό σημείο .. Γιατί είμαστε διαφορετικοί ,όμως όλοι έχουμε την επιλογή να επιλέγουμε για το πως να τη διαχειριστούμε! Είναι αλήθεια πως είναι δείγμα ψυχικής υγείας το να μένουμε με τον εαυτό μας ..Φέρνει στο φώς πολλά για εμάς τους ίδιους! Η μοναξιά μπορεί όντως να σε «σκοτώσει» αν δεν της δώσεις χώρο, χρόνο και αποδοχή! Φαντάζει σαν την πιο αυστηρή και επικριτική μας φίλη που κρύβει όμως και τις ευαίσθητες πλευρές της ! Είναι σαν να ψάχνεις λόγους συνεχώς να μην την συναντήσεις κ όταν γίνεται νιώθεις σαν να μην την ήξερες ποτέ! Είναι εκείνη που σε «μαλώνει» για να κάνεις μια παύση σε όλα, να αναλογιστείς , να ξεκαθαρίσεις , να παρατηρήσεις , να αποδεχτείς , να ανακαλύψεις , και τέλος να αποφασίσεις για να δράσεις σοφά! Είναι εκείνη που θα σου δώσει το μεγάλο χαστούκι για να ξυπνήσεις! Αυτή είναι και δεν σε λυπάται γιατί θέλει το καλύτερο για σένα .. Αφού λοιπόν, η σχέση με τον εαυτό μας εξαρτάται από τη στιγμή που μένουμε μόνοι στο δωμάτιο,

Εσύ πόσο γενναίος είσαι για να την αντιμετωπίσεις;

Αυτή την απάντηση μόνο ο εαυτός σου θα σου τη δώσει..

Και αν αναρωτιέσαι ακόμα τι μαθαίνεις από εκείνη : 1) το ποιος είσαι! 2) ανακαλύπτεις δυνατότητες σου 3)αναγνωρίζεις τους σημαντικούς δικούς σου! 4) το σκοπό της ζωής σου! 5) το τι θα αλλάξεις ! Το τελευταίο και σημαντικότερο όμως 6)τι αισθανεσαι!

Σχετικά με τις τωρινές συνθήκες, δεν είναι άτοπη η θέση το ότι όλο αυτό είναι μια ευκαιρία για να εστιάσουμε στην ουσία ! Ήταν απαραίτητη αυτή η μοναξιά ,η παύση, η εξερεύνηση.. Ακόμα και η φύση αποδείχτηκε πώς είχε ανάγκη να ηρεμήσει για να αναγεννηθεί …Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πώς είχαμε δώσει πολύ έμφαση στην εικόνα και εξαρτώμασταν για το αν θα ήμασταν αρεστοί στους πολλούς! Τώρα όμως, ήρθε αυτή η στιγμή να μας δείξει ότι οι άνθρωποι δεν έχουν κατηγορίες ,φύλα,ιδιότητες ! Διδασκόμεθα , ότι τα σημαντικά είναι στα λίγα και απλά, και ότι στη πιο δύσκολη στιγμή καλούμαστε να επικοινωνήσουμε πραγματικά και συναισθηματικά, με τον εαυτό μας και τους δικούς μας ανθρώπους ! Η εποχή της ρευστότητας μας καλεί να ζούμε τη κάθε στιγμή, να λέμε ό,τι νιώθουμε γιατί δεν ξέρουμε αν θ μπορούμε την επόμενη μέρα! Να ζούμε παρόντες εστιάζοντας στα σημαντικά του τώρα!

Συμπέρασμα ημερών:

1) Τώρα φαντάζει η αγκαλιά πολυτέλεια( καιρός να γίνει αντιληπτό το πόσο καλό μας κάνει στη ψυχική μας υγεία 20 δευτερόλεπτα αγκαλιάς).

2) επιτέλους αναδύεται το πολύτιμο «είναι» και τελειώνει η εποχή του «φαίνεσαι»..

3)ζούμε μόνοι αλλά δρούμε«μαζί» στην πιο μεγάλη αλλαγή!

Tip: Να είσαι ευγνώμων για ό,τι έχεις , γιατί έχεις πολλά και σημαντικά!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ-LIFE COACH

Related Posts

Νίτσε: «Σε κάθε αυθεντικό άνθρωπο υπάρχει ένα παιδί που θέλει να παίξει..»

Η ωριμότητα του ανθρώπου είναι να ξαναβρεί τη σοβαρότητα με την οποία έπαιζε όταν ήταν παιδί. – Φ. Νίτσε Αυτό ήταν το θέμα που απασχολούσε σε μεγάλο βαθμό το Νίτσε, ο οποίος δήλωνε ότι σε...

Οικονομόπουλος: Θα Κοινωνούσα Ακόμη Κι Αν Ο Προηγούμενος Είχε Την Πιο Μεταδοτική Αρρώστια

Είναι από τους κορυφαίους Ελληνες ερμηνευτές. Εκτός όμως από την υπέροχη λαϊκή φωνή του είναι ένα πρότυπο για πολλούς ανθρώπους και κυρίως νέους. Ο Νίκος Οικονομόπουλος όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει κρύψει πως είναι...

Την στιγμή που γεννιέτται ένα παιδί, γεννιέται και μια μάνα

Η μητέρα σου σε κράτησε στην κοιλιά της για 9 μήνες…είδε το σώμα της να αλλάζει….το στομάχι της να γίνεται τεράστιο…δυσκολευόταν να ανέβει σκάλες…να αναπνέυσει σωστά…πόνεσε για να σε φέρει στον κόσμο…ξενύχτησε στο πλάι σου...