Πώς θα υπολογίσετε σωστά τις γόνιμες μέρες

Είτε πρόκειται για την πρώτη, είτε για την τέταρτη φορά, η απόκτηση παιδιού είναι τεράστια απόφαση. Γι’ αυτό, όταν εντέλει την λαμβάνουμε, δεν βλέπουμε την ώρα να υλοποιηθεί! Όμως δεν αρκεί να καταλήξουμε ότι το θέλουμε για να προκύψει και η κύηση. Εκτός από τις… προσπάθειές μας, έχει τεράστια σημασία και το timing. Γιατί, όπως ξέρετε, δεν μπορούμε να συλλάβουμε οποιαδήποτε ημέρα του μήνα. Ο έμμηνος κύκλος μας, μας αφήνει μόλις ένα μικρό «παράθυρο» κατά τη διάρκεια του οποίου τα ωάριά μας μπορούν να γονιμοποιηθούν. Εντοπίζοντάς το πολλαπλασιάζουμε τις πιθανότητες να γίνουμε – ή να ξαναγίνουμε – μανούλες.

Ποιες είναι οι γόνιμες μέρες;
Γόνιμες μέρες ονομάζουμε την ημέρα της ωορρηξίας και το πενθήμερο που προηγείται αυτής. Αυτό συμβαίνει γιατί προκειμένου να γονιμοποιηθεί ένα ωάριο, θα πρέπει να συναντηθεί με το σπερματοζωάριο μέσα στη σάλπιγγα. Το ωάριο ολοκληρώνει τη διαδρομή του στη σάλπιγγα 12 – 24 ώρες μετά την ωορρηξία, ενώ τα σπερματοζωάρια επιβιώνουν έως και για πέντε ημέρες μέσα στο σώμα μας. Τρεις μέρες πριν και κατά την ημέρα της ωορρηξίας έχουμε τις μέγιστες πιθανότητες να δημιουργήσουμε το μωράκι μας!

 

Πώς μπορούμε να τις υπολογίσουμε;
Μετρήστε το εύρος του κύκλου σας: Η πρώτη μέρα της περιόδου είναι και η πρώτη μέρα του κύκλου, ενώ η τελευταία είναι εκείνη που προηγείται της επόμενης εμμηνόρροιας. Καθώς οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν (απολύτως) σταθερό κύκλο, αυξάνετε τις πιθανότητες να υπολογίσετε σωστά το εύρος του υπολογίζοντας τις ημέρες τριών έμμηνων κύκλων και βγάζοντας τον μέσο όρο τους (προσθέτοντάς τες και έπειτα διαιρώντας δια του τρία).
Εντοπίστε την ωορρηξία: Συμβαίνει περίπου 14 μέρες πριν την έμμηνο ρύση. Αν ο κύκλος σας κρατά 28 μέρες, τοποθετείται στην 14η ημέρα και οι πλέον γόνιμες είναι η 12η, η 13η και η 14η. Αν κρατά 35 μέρες, συμβαίνει περίπου κατά την 21η και έχετε περισσότερες πιθανότητες να συλλάβετε την 19η, την 20η και την 21η. Αν κρατά 21 μέρες, έχετε ωορρηξία περίπου την 7η και οι πλέον γόνιμες είναι η 5η, η 6η και η 7η.
«Εργαστείτε» λίγο παραπάνω: Αν οι επισκέψεις της εμμηνόρροιας είναι υπερβολικά… αυθόρμητες, καμία μέθοδος δεν θα σας εξασφαλίσει ότι υπολογίσατε σωστά. Μπορείτε να στηριχτείτε στα τεστ ωορρηξίας που κυκλοφορούν στην αγορά ή να… εμπνευστείτε από τον αυθορμητισμό της περιόδου σας και απλώς να αυξήσετε τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών!

Επιμέλεια : Νίκη Στάυρίδου Μωυσέως

Related Posts

Περπάτημα στην εγκυμοσύνη: Ποια τα οφέλη και τι να προσέξετε;

Η άσκηση στην εγκυμοσύνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων που σχετίζονται με την αύξηση βάρους και την ακινησία. Το περπάτημα στην εγκυμοσύνη είναι επιτρεπτό εφόσον η έγκυος είναι ασφαλής και η εγκυμοσύνη...

15 φράσεις που άκουσα από την (προ)έφηβη κόρη μου και κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό!

Η κόρη μου είναι 12 ετών και την λένε Μελίνα. Σε λίγες μέρες από τώρα θα πάει στην πρώτη γυμνασίου και τις τελευταίες εβδομάδες μεταμορφώθηκε από ένα γλυκομίλητο και χαριτωμένο παιδάκι σε ένα (προ)έφηβο κορίτσι...

Αφήστε τα παιδιά να παίξουν

Tο παιχνίδι είναι ένα σημαντικότατο κομμάτι της ζωής των παιδιών από τη βρεφική ηλικία έως την εποχή της ενηλικίωσής τους. Είναι για το παιδί η μόνη σοβαρή απασχόληση. Είναι ευχαρίστηση, είναι δοκιμή, είναι εξάσκηση, είναι...