Ρωτήσαμε τον Ψυχολόγο

1. “Έχω ένα κοριτσάκι 4 μηνών. Έχω προσέξει ότι τρομάζει με το παραμικρό, κυρίως με θορύβους. Για παράδειγμα αν βήξει κάποιος, όταν πέσει κάποιο αντικείμενο και πολλά άλλα. Δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω.”

Είναι εντελώς φυσιολογικό στην ηλικία που βρίσκεται το παιδάκι να τρομάζει από τους δυνατούς θορύβους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το βάλετε στην γυάλα, ούτε όμως σημαίνει ότι θα του κάνετε ομοιοπαθητική και θα προσπαθήσετε να το συνηθίσετε στους θορύβους εκθέτοντάς το σε αυτούς. Προσπαθήστε όσο το δυνατόν να μιλάτε και να κινείστε ήρεμα γύρω του αλλά μην δείχνετε και εσείς να αποσυντονίζεστε κάθε φορά που γίνεται ένας θόρυβος και να κοιτάτε το παιδί έντρομοι σαν να περιμένετε την αντίδρασή του. Σε λίγο πιστεύω ότι θα περάσει.

 

2. “Πως συμπεριφερόμαστε σε ένα παιδάκι 2 ετών που το βλέπουμε να έχει επιθετικές διαθέσεις;”

Αναγνωρίζοντας καταρχήν ότι είναι εντελώς φυσιολογικό για την ηλικία του να εκφράζει επιθετικότητα και δείχνοντάς του σταθερά και δυναμικά ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν είναι αποδεχτή και όταν την επαναλαμβάνει εσείς θυμώνετε και δεν την εγκρίνετε, όπως επίσης και με το να το απομακρύνετε από τα παιδιά στα οποία συνεχίζει και φέρεται επιθετικά.

 

3. “Έχω ένα αγοράκι 7ετων και είναι ντροπαλό και όταν κάποιος του φέρετε άσχημα αυτό δεν αντιδράει ή κλαίει. Τι να κάνω;”

Θα πρέπει να ενδυναμώσετε την αυτοεκτίμηση του με το να του δείχνετε πόσο το εμπιστεύεστε και πόσο σίγουρη είστε για εκείνο. Δώστε του πρωτοβουλίες, δώστε του την δυνατότητα αποφάσεων και οπωσδήποτε εντάξτε τον σε κάποια ομάδα πχ προσκόπους, ή αθλητικό σύλλογο. (Team-work)

 

4. “Πρόσφατα έχασα τον πάτερα μου. Το παιδί μου τον υπεραγαπούσε και όποτε μπαίνει στο σπίτι του και βλέπει τα πράγματά του φωνάζει “παππού”. Η κόρη μου είναι 2 χρονών. Εγώ με την μητέρα μου της μιλάμε συνέχεια για τον παππού και της λέμε ότι μας βλέπει ψηλά από τον ουρανό και της δείχνουμε την φωτογραφία του. Το ερώτημά μου είναι αν κάνουμε καλά και αν ξέρετε να μου απαντήσετε σε περίπτωση που κάνουμε καλά, αν θα τον θυμάται όταν θα μεγαλώσει.”

Ο άνθρωπος έχει ανάκτηση της μνήμης μετά τα 3 χρόνια που σημαίνει ότι τον ίδιο τον παππού το παιδί δεν θα τον θυμάται, αλλά θα θυμάται τις ιστορίες που του αφηγείστε και θα τον αναγνωρίζει μέσα από τις φωτογραφίες. Μέτρον άριστον, άρα λοιπόν δεν χρειάζονται υπερβολές ούτε στο να μιλάτε συνέχεια στο παιδί για τον παππού του, ούτε να του δείχνετε συνεχώς φωτογραφίες. Μία στο τόσο είναι αρκετή.

 

5. “Έχω ένα κοριτσάκι 2,5 ετών που ξεκίνησε παιδικό σταθμό. Μέχρι και σήμερα,Με το που βλέπει το κτίριο κλαίει με λυγμούς, φωνάζει και με παρακαλάει να μην την αφήσω. Πως μπορώ να την βοηθήσω;”

Με την σταθερή σας συμπεριφορά, με την αδιαπραγμάτευτη στάση σας ότι θα πάει οπωσδήποτε στο σχολείο και με την θετική σας στάση απέναντι στον παιδικό σταθμό, θα βοηθήσουν το παιδί να καταλάβει ότι τον εμπιστεύεστε και ότι εσείς επιθυμείτε και εγκρίνετε την παραμονή του εκεί.

 

6. “Η κόρη μου είναι περίπου 2,5 ετών και θέλει να κάνει πάντα το δικό της με αποτέλεσμα να μην ακούει κανέναν και να αντιδρά με νεύρα, φωνές και επιθετικότητα. Προσπαθώ να είμαι ήρεμη και να της μιλάω αλλά με φέρνει στα όρια μου. Τι να κάνω; Πώς να την κάνω να με ακούει και να μην είναι τόσο νευρική;”

Καταρχήν να έχετε υπόψιν σας ότι είναι χαρακτηριστικό της ηλικίας της να είναι πεισματάρα και απαιτητική. Κατά δεύτερον να θυμάστε ότι εσείς πρέπει να της δείξετε με την συμπεριφορά σας ότι ήσαστε δυνατή, σταθερή και έτσι ούτε την υπομονή σας πρέπει να χάνετε, ούτε τα όριά σας πρέπει να ξεπερνάτε είτε κλαψουρίζοντας είτε φωνάζοντας. Δείξτε της σταθερά ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος και αποθαρρύνετε την αρνητική της συμπεριφορά.

Related Posts

Γιαούρτι και τα ωφελήματα του!!

Νικολέτα Μιχαηλίδου, M.S., R.D. Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος Για περισσότερες πληροφορίες: nikoletam@cytanet.com.cy Το γιαούρτι καταναλώνεται παγκοσμίως για εκατοντάδες χρόνια. Είναι πολύ θρεπτικό και καταναλώνοντας το συχνά μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς την υγεία....

O γάμος Μαθιού Βασιλικής και το όνομα του παιδιού που θα γεννήσει η Αργυρώ

Η αλήθεια είναι πως από την αρχή της σειράς το ζευγάρι Μαθιός – Βασιλική έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και την περισσότερη αγάπη του κοινού. Ένας δυνατός έρωτας που άντεξε στο πέρασμα των χρόνων αλλά...

Σασμός spoiler: Σπαράζει η Μαρίνα πάνω σε ξένο μνήμα! Η πιο ανατριχιαστική σκηνή έρχεται!

Η οικογένεια Βρουλάκη αποφασίζει να γυρίσει σελίδα στη ζωή της! Η Αργυρώ και η Μαρίνα ετοιμάζονται να φύγουν για τα Γιάννενα και η Καλλιόπη είναι ικανοποιημένη απ’ αυτή την εξέλιξη. Προτού φύγει από την Κρήτη,...