SleepOver: Όταν το παιδί κοιμάται εκτός σπιτιού…

Κατερίνας Παπαγεωργίου…

Το sleepover όταν γίνεται κάτω από σωστές προϋποθέσεις ενισχύει την εμπιστοσύνη των παιδιών στις ικανότητες τους και τα βοηθάει να γίνουν αυτόνομα και ανεξάρτητα.

Αυτονομία και sleepover

Τα περισσότερα παιδιά δείχνουν ενθουσιασμό και προθυμία όταν αντιμετωπίζουν μια καινούργια πρόκληση, έτσι χαίρονται όταν πρόκειται να φιλοξενηθούν στο σπίτι της φίλης τους, της θείας τους η της γιαγιάς τους. Οσο και να αγαπούν τους γονείς τους, η ιδέα να βρεθούν σε ένα άλλο περιβάλλον εξίσου ασφαλές και γεμάτο παιχνίδι μοιάζει δελεαστική. Την ίδια ώρα ο μπαμπάς και η μαμά μένοντας μόνοι για δυο 24ωρα βρίσκουν την ευκαιρία να τρέξουν τον χρόνο τους διαφορετικά. Το σπουδαιότερο όμως είναι πως το sleepover, που σημαίνει να κοιμηθεί το παιδί σε φίλους του το βράδυ, το βοηθάει να προσαρμοστεί σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, αλλά επίσης να γίνει κοινωνικό, αυτόνομο και ανεξάρτητο.

Εννοείται βέβαια, πως πριν στείλουμε το παιδί μας να μείνει στο σπίτι όπου το έχουν καλέσει, θα το έχουμε προετοιμάσει πως στο σπίτι όπου θα φιλοξενηθεί, οι κανόνες πρέπει να τηρούνται. Στην περίπτωση που το παιδί αρνείται κατηγορηματικά να μείνει σε ένα συγκεκριμένο σπίτι θα πρέπει να ελέγξουμε αν υπάρχουν άλλοι λόγοι της άρνησης του, σε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπουμε το ένστικτο μας.

The beginning

Πολλοί γονείς ξεκινούν να αφήνουν κάποια σαββατοκύριακα από μωρό το παιδί τους σε γιαγιάδες, θείες η νονούς με αποτέλεσμα με το πέρασμα του χρόνου το sleepover να είναι μια συνήθεια για την οικογένεια που δεν δημιουργεί προβλήματα. Αν δεν έχει γίνει όμως μια τέτοια αρχή από πολύ νωρίς, η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί να φιλοξενείται είναι γύρω στα τρία με τέσσερα όταν δηλαδή είναι σε θέση να ακολουθήσει κανόνες και προγράμματα αλλά επίσης να αντέξει να ζήσει έστω και για λίγο σε ένα διαφορετικό χώρο μακριά από την οικογένεια του. Εννοείται πως το παιδί που μπαίνει στην διαδικασία να κοιμηθεί για πρώτη φορά εκτός σπιτιού χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση και ανάλογη προσοχή, καθώς φεύγοντας μακριά από τους γονείς του έρχεται αντιμέτωπο με ένα είδος αποχωρισμού. Θα πρέπει λοιπόν προηγουμένως να του εξηγήσουμε, ότι εκεί που θα πάει το περιβάλλον θα είναι ασφαλές, και οι άνθρωποι θα το αγαπάνε, του δίνουμε δηλαδή την εγγύηση, πως θα περάσει καλά, καθώς αν πάρει το μήνυμα πως η μητέρα του το εμπιστεύεται σε αυτούς που θα το φιλοξενήσουν, σίγουρα θα είναι και το ίδιο πιο άνετο και πιο χαλαρό.

Του τονίζουμε επίσης, πως στο σπίτι όπου θα φιλοξενηθεί, θα μείνει προσωρινά, υπογραμμίζοντας πως εμείς θα έχουμε την έννοια του και θα σπεύσουμε να το πάρουμε πίσω, αν αλλάξει γνώμη και θέλει να γυρίσει πιο γρήγορα κοντά μας γιατί δεν περνάει καλά. Το παιδί δηλαδή θα πρέπει να έχει καταλάβει πως απλά φιλοξενείται για λίγο σε ένα σπίτι, με κανένα τρόπο δεν πρέπει να του δημιουργηθεί η εντύπωση πως το παρατήσαμε και φύγαμε! Η συμπεριφορά μας όσο ετοιμάζουμε τα πράγματα που θα πάρει μαζί του το παιδί εννοείται πως παίζει μεγάλο ρόλο στη δική του διάθεση για να φύγει η να μείνει.Οταν μια μαμά φτιάχνει το παιδικό σακ βουαγιαζ βουρκωμένη επαναλαμβάνοντας “παιδάκι μου μην στεναχωριέσαι για εκεί που πας, σε λίγες ώρες θα είμαστε και πάλι μαζί” εννοείται πως δίνει μηνύματα πανικού που απλά θα στείλουν το παιδί στην αγκαλιά της και το σακ βουαγιάζ για ένα χρόνο ακόμα στο πατάρι!

Οι πρώτες υποχρεώσεις

Πριν αφήσουμε το παιδί μας να φιλοξενηθεί, φροντίζουμε να του εξηγήσουμε πως πρέπει να σέβεται το πρόγραμμα του σπιτιού και τις συνήθειες της οικογένειας κοντά στην οποία θα μείνει. Θα πρέπει να σιγουρευτούμε πως έχει καταλάβει ότι με κανένα τρόπο δεν χρειάζεται να δείξει δυσαρέσκεια αν οι οικοδεσπότες θέλουν να κλείσουν την τηλεόραση στις δέκα το βράδυ.Του εξηγούμε πάντως πως μπορεί να ζητήσει την άδεια τους για να δει λίγο περισσότερο παίρνοντας όμως την απάντηση τους δεδομένη και οχι διαπραγματεύσιμη. Κάτι που επίσης απαραίτητα εξηγούμε στο παιδί είναι πως όσο καιρό βρίσκεται στο ξένο σπίτι (αλλά ακόμα και στο σπίτι θείων η του παππού και της γιαγιάς), πρέπει να διατηρεί τακτικό τον χώρο που τον φιλοξενεί χωρίς να σκορπίζει τα πράγματα του στο πάτωμα η στα άλλα δωμάτια.Οσον αφορά στο φαγητό, αν δεν του αρέσει, του έχουμε ξεκαθαρίσει από πριν, να αρκεστεί στην σαλάτα η σε ψωμί και τυρί, με κανένα τρόπο δηλαδή δεν πρέπει να δημιουργήσει πρόβλημα.

Weekend στο σπίτι του συμμαθητή μας

Πριν αφήσουμε το παιδί μας να φιλοξενηθεί στο σπίτι του αγαπημένου του φίλου με τον οποίο πηγαίνει μαζί στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο, φροντίζουμε να γνωρίσουμε τους γονείς του και να κάνουμε παρέα μαζί τους τσεκάροντας το περιβάλλον τους αλλά και τον τρόπο που φέρονται οι ίδιοι στα παιδιά τους. Παράλληλα, προσπαθούμε να καταλάβουμε ποια συναισθήματα έχουν για το δικό μας παιδί. Του δείχνουν αγάπη; Όταν το παιδί μας πηγαίνει για ένα απόγευμα σπίτι τους επιστρέφει ευχαριστημένο από την στάση τους; Πως αντιδρά όταν αναφερόμαστε στην συγκεκριμένη οικογένεια; Εννοείται βέβαια, πως έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τους γονείς που θα φιλοξενήσουν το παιδί μας για να τους ενημερώσουμε για τις συνήθειες του που είναι καλό να μην τις αλλάζει ακόμα κι όταν βρίσκεται σε περιβάλλον εκτός πατρικού σπιτιού.

Τους εξηγούμε επίσης το πρόγραμμα που ακολουθεί συνήθως το παιδί μας, και από το οποίο δεν επιτρέπεται να παρεκτραπεί κατά πολύ, όπως και τις διατροφικές του προτιμήσεις η αλλεργίες, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες εκπλήξεις στο μεσημεριανό τραπέζι. Θα πρέπει δηλαδή να έχουμε υπόψη μας πως μπορεί οι συγκεκριμμένοι άνθρωποι ακόμα και να μας εξυπηρετούν κρατώντας το παιδί μας πλην όμως κι εμείς μιλώντας για τα χούγια και τις συνήθειες του, δίνουμε μια εικόνα που θα βοηθήσει για να περάσουν όλοι καλά. Τα τηλεφωνήματα στο παιδί μας όσο είναι φιλοξενούμενο είναι αναγκαία, η συνομιλία μαζί του δεν το “ξεσηκώνει” όπως μπορεί να πιστεύουν πολλοί γονείς, αντίθετα το ηρεμεί χαρίζοντας του ασφάλεια και σιγουριά.

Η λίστα της γιαγιάς

Η γιαγιά και ο παππούς δέχονται πάντα να φιλοξενήσουν τα εγγονάκια τους με ενθουσιασμό και τις καλύτερες προθέσεις, άλλωστε ο ρόλος τους στη ζωή των παιδιών είναι πολύ σημαντικός. Στην περίπτωση βέβαια της φιλοξενίας, αυτό που ιδιαιτέρως πρέπει να προσέξουν είναι να μην παραβιάζουν την διαπαιδαγωγική κατεύθυνση των γονιών αποπροσανατολίζοντας έτσι τα εγγονάκια τους. Για αυτό δεν είναι κακό όταν φιλοξενούν για ένα σαββατοκύριακο τα παιδιά μας, να τους δίνουμε μια λίστα με τις συνήθειες τους και με το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσουν για το επόμενο 48ωρο. Βέβαια, το μεγαλύτερο και πιο συνηθισμένο λάθος των παππούδων όπως και της θείας η της νονάς, είναι η υποχώρηση τους στις παράλογες απαιτήσεις των παιδιών με το σκεπτικό ότι το εγγονάκι δεν πρέπει ποτέ να είναι στεναχωρημένο η δυσαρεστημένο.

Σπάνια λοιπόν θα του αρνηθούν κάτι αγνοώντας πως κάθε παιδί χρειάζεται όρια και σταθερούς κανόνες, πίστη με λίγα λόγια από το συγγενικό περιβάλλον στην γραμμή διαπαιδαγώγησης των γονιών. Να υπογραμμίσουμε πως αρκετοί γονείς επειδή αφήνουν τα παιδιά τους πολύ συχνά στους παππούδες, δημιουργούν εξαρτήσεις που τους αναγκάζουν να κάνουν τα στραβά μάτια στις ενδοτικές τους τάσεις απέναντι στις απαιτήσεις των παιδιών. Τέτοιες φάσεις όμως ακυρώνουν τους γονείς στα μάτια των παιδιών αλλά μπερδεύουν επίσης τα ίδια την ώρα που χρειάζονται σταθερότητα σε κάθε τομέα της ζωής τους.

Related Posts

Γιαούρτι και τα ωφελήματα του!!

Νικολέτα Μιχαηλίδου, M.S., R.D. Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος Για περισσότερες πληροφορίες: nikoletam@cytanet.com.cy Το γιαούρτι καταναλώνεται παγκοσμίως για εκατοντάδες χρόνια. Είναι πολύ θρεπτικό και καταναλώνοντας το συχνά μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς την υγεία....

O γάμος Μαθιού Βασιλικής και το όνομα του παιδιού που θα γεννήσει η Αργυρώ

Η αλήθεια είναι πως από την αρχή της σειράς το ζευγάρι Μαθιός – Βασιλική έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και την περισσότερη αγάπη του κοινού. Ένας δυνατός έρωτας που άντεξε στο πέρασμα των χρόνων αλλά...

Σασμός spoiler: Σπαράζει η Μαρίνα πάνω σε ξένο μνήμα! Η πιο ανατριχιαστική σκηνή έρχεται!

Η οικογένεια Βρουλάκη αποφασίζει να γυρίσει σελίδα στη ζωή της! Η Αργυρώ και η Μαρίνα ετοιμάζονται να φύγουν για τα Γιάννενα και η Καλλιόπη είναι ικανοποιημένη απ’ αυτή την εξέλιξη. Προτού φύγει από την Κρήτη,...